I Karlstad på besök – Solstadloppet XC

solsta

Helgen efter midsommar brukar Camp Dalsland vara i Åre och köra Åre Extreme Challenge (multisport). Detta funkade inte för oss i år så då drog en av oss till Karlstad och Solstadloppet XC istället. Här kommer några korta tankar om detta trevliga motionslopp som arrangeras av Karlstad Multisport.

Det var första gången för mig på denna bana och blev positivt överraskad. Ett riktigt bra alternativ för motionären som gillar lättcyklade banor men även vill utmanas med lite stigar här och där. Man kan välja mellan 30 eller 60 km där 60 km-banan är ytterligare ett varv på 30 km-banan. Helt ok upplägg och bra för publik som inte behöver förflytta sig särskilt mycket. Jag cyklade 60 km.

Är man van att cykla i trakterna av Dalsland XC som jag är så upplevs banan som riktigt flack överlag men med mer inslag av bergshällar än vad man kanske är van vid. Avsaknaden av backar (förutom de två gånger man ska upp för Bryngfjordsbacken) gör att man får ett riktgt bra flyt i cyklingen och de partier med stigar som lagts in är riktigt bra och kräver att man är lite på tå. Den som är van att köra fort i skogen får stora fördelar här men då gäller det att vara först in i skogen annars är det stopp bakom mer ovana stigåkare (gäller speciellt första varvet).

Precis som på DXC är det enkelt med herr- och damklass, lång och kort bana. Bra organisation och riktigt bra markerade banor, tummen upp Karlstad Multisport!